Wednesday, 9 January 2013

Ada Perkara Besar Yang Tidak Kena di tempat yang bergelar "The Heart of Borneo" (Nadi Borneo)

Kenapakah seorang tenaga pengajar akademik Universiti Brunei Darussalam bertaraf Associate Professor Dr Maung Zarni meletak jawatan dengan tiba-tiba? Apa halnya dan apa kata pihak pimpinan atasan Universiti Brunei Darussalam? Dan apakah isi kandungan SALINAN SURAT AP DR. MAUNG ZARNI kepada mantan majikannya UBD dan nama2 individu2 yang berkaitan dengan perletakan jawatannya?

Sudah tiba masanya rakyat Negara Brunei Darussalam diberitahu keadaan ketidaktentuan atau huru-hara yang sedang berlaku di sebuah institusi pendidikan ulung dan utama di Negara Brunei Darussalam. Semenjak penasihat khas Associate Professor Tong Chee Kiong memegang tugas sebagai penasihat dan de facto Vice Chancellor di Universiti Brunei Darussalam ramai tenaga akademik yang berkaliber dari University of Harvard, London School of Economics, Oxford Uinversity dan Cambridge University telah ditamatkan kontrak mereka oleh Tong Chee Kiong dengan izin Vice Chancellor yang bertaraf part-time Zulkarnain dan konco2 mereka, yang ada daripada mereka tersebut dalam surat Dr Maung Zarni.

Tindakan memberhentikan tenaga akademik yang cukup berkaliber ini telah dilakukan secara sistematik dan penuh deceit oleh penasihat VC sehingga ramai yang tidak menyangka adakah matlamat Emperor Tong Chee Kiong ini bertmotifkan pembahruan dan berkepetingan memajukan universiti kebangsaan Brunei atau suatu usaha untuk membawa konco-konco beliau dari Singapura, Taiwan dan Mainland China yang ada daripada mereka tidak setinggi pencapaian akademik dan lebih tua daripada tenaga akademik yang ditamatkan kontrak yang terdiri dari yang utama seperti Malaysia, Amerika, Afrika, India dan United Kingdom.

Memang sudah tiba masanya tindakan kejam,  tidak berperikemanusiaan apatah lagi tanpa pertimbangan akademik yang jauh dan mendalam Emperor Tong Chee Kiong di Universiti Brunei Darussalam ini DIBERHENTIKAN dan perkhidmatan beliau sendiri patut ditamatkan serta merta sebelum Universiti Brunei Darussalam yang dulunya begitu popular dan diminati oleh sarjana dan penyelidik luar tidak dapat lagi disebut sebagai sebuah universiti atau BAHTERA akademik yang memperjuangkan aspirasi rakyat Brunei yang mendaulatkan falsafah negara yang sentiasa dilaungkan sebagai MIB atau Melayu, Islam, Beraja. Kenapa? Kerana Nakhoda kapal ini yang sebenarnya bukan lagi seorang Melayu yang punya jiwa Melayu yang dapat memperjuangkan kepentingan dan hasrat Melayu Brunei, bukan seorang yang dapat memperjuangkan kepentingan agama rasmi Brunei iaitu agama Islam dan apatah lagi menghormati posisi istimewa kedudukan Raja Melayu Brunei melalui tindak tanduk yang telah dan sedang dirancana dan dilakukannya sepanjang tempoh beliau menduduki jawatan sebagai "penasihat khas" kepada Vice Chancellor Universiti Brunei Darussalam. Bersama posting ini bacalah dan fahamilah isi kandungan warkah rasmi DR MAUNG ZARNI kepada mantan majikan dan teman-temannya di pejabat Canselori UBD

Free Hit Counter